Door op 9 april 2015

Europa nieuws uit Noord-Holland: Verslag werkbezoek “Europese visie onmisbaar bij lokale bedrijven”

 

 

 

 

 

In de serie “Europa en economische groei in de provincie Noord-Holland”, bezocht Maarten-Jan Stam uit Alkmaar het bedrijf Besseling Techniek. Hieronder leest u zijn verslag over de uitdagingen in duurzaamheid, waar Noord-Holland, maar ook Europa voor staan.

In Alkmaar kwamen wij in contact met het bedrijf Besseling Techniek. het bedrijf richt zich op drie pijlers van de instalatiebranch, duurzame energie, elektrotechnische installaties en complete gas- en watertechnische installaties. De duurzaamheid staat bij Besseling Techniek voorop. Het kantoor aan de Havinghastraat is een paar jaar geleden uitgeroepen tot een van de duurzaamste van Nederland. Directeur Dennis Kruit maakt graag even tijd voor ons om van gedachte te wisselen over een duurzame toekomst. Tijdens het gesprek wat wij hadden, bleek dat er op dat moment nogal wat bedrijven vanuit het MKB, en enkele bouwprojecten zijn, die investeren in duurzame installaties.

Na het afbouwen van de subsidieregeling voor particulieren na 2013, komen uit die hoek veel minder opdrachten binnen. “Dat is jammer, het is de hoogte tijd dat we allemaal anders gaan denken en kijken naar energieverbruik” aldus Dennis Kruit.

Er liggen kansen, maar dan moeten deze wel worden aangegrepen. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat Europa “duurzame energie” als topic, meer blijvend op de agenda moet zetten. “Nog steeds lijkt de aantrekkelijkheid van de relatief goedkope fossiele brandstof een obstakel te zijn om duidelijk voor duurzame energie te kiezen. Internationale samenwerking is erg belangrijk om hierin verder te komen.

Dit is niet alleen belangrijk in het grote plaatje van het beperken van de CO2 uitstoot. Ook voor de regionale economie is het van belang dat bedrijven als Besseling Techniek kunnen blijven werken en investeren in innovatie. Dit vraagt visie en beleid, waarin vasthoudendheid moet worden getoond. Nu nog beperken de wisselende politieke, economische omstandigheden het steeds veranderende beeld.

Er liggen kansen om meer banen te creëren in de duurzame energiesector. Dit vraagt vooral leiderschap, zeker op Europees niveau. Niet alleen regelgeving, maar regelgeving met een duidelijke visie.

Wij danken Dennis Kruit hartelijk voor zijn inspirerende en enthousiaste verhaal.

Maarten-Jan Stam