Door op 3 augustus 2017

Moscovici verwacht “bevrijdend” debat na Brits referendum

 

 

 

 

 

Eurocommissaris Pierre Moscovici verwacht na het Britse referendum op 23 juni een “bevrijdend” debat over de toekomst van Europa en de eurozone, ongeacht de uitslag. Dat zegt hij in een interview met het FD.

Versterking van de begrotingsregels kan daar deel van uitmaken. Volgens Moscovici die onder vuur ligt, omdat hij te laks zou omgaan met de begrotingsregels, wordt zijn taak alleen maar moeilijker als er na 2017 geen eurolanden meer zijn met een “buitensporig” tekort boven 3% van het bbp.

“Met een beetje mazzel gaat het lukken. Frankrijk komt dit jaar al uit op 3,4%. Het is dus te doen, heb ik tegen François Hollande gezegd. Hij bevestigde dat”

De Commissie zou lidstaten desondanks moeten corrigeren, als hun staatsschuld niet snel genoeg daalt. Volgens Moscovici is dat voor het publiek niet meer te volgen. “Het Begrotingspact  moet eenvoudiger, beter leesbaar en nauwer aansluiten op de economische cyclus.”

Italië grensval

Hij wijst op Italië. In weerwil van de blijvend van hoge schuld krijgt het land nu geen procedure aan de broek, omdat De Commissie rekening mag houden met kosten van structurele hervormingen, investeringen en vluchtelingen.

“Moscovici heeft zich de toorn van enkele lidstaten op de hals gehaald door Spanje en Portugal een jaar extra te geven voor het verlagen van hun tekort”

Het is een grensgeval. Dan is het niet zinnig om nucleair wapen te lanceren. Matteo Renzi legt zich nu vast op een tekort van 1,8% volgend jaar. Wie kan aan de Italianen uitleggen dat we een procedure starten wegens een excessief tekort?

Moscovici heeft zich de toorn van enkele lidstaten op de hals gehaald door Spanje en Portugal een jaar extra te geven voor het verlagen van hun tekort, waardoor ze ontkomen aan een boete. Volgens hem is 3% onhaalbaar, zit er in Madrid nog geen handelingsbekwame regering en zou hij markten nodeloos alarmeren. In juli bekijkt de Commissie de zaak opnieuw.

Niet in haak

Volgens juristen van de Eurogroep is het uitstel niet in de haak. Moscovici: “Er staat nergens dat een voorstel niet in juli kan komen.” Maar de Franse socialist, die in deze kwesties samen optrekt met de conservatieve Let Valdis Dombrovskis laat doorschemeren dat het duo is teruggefloten door Jean-Claude Juncker. Technisch had ook dit anders kunnen uitvallen. Maar we beslissen als college.”

 

Emmanuel Macron en Angela Merkel

Wie klaagt dat deze Commissie te politiek bezig is, moet zich volgens Moscovici maar eens afvragen waarom er anders zoveel ex-ministers en ex-premiers in zitten. “Die maken politieke afwegingen, zij het altijd op een solide juridische basis.

Impasse

De eurocommissaris, die twee jaar gelden minister van Financiën was onder Hollande (die hij maandelijks ziet op het Elysée), hoopt dat de huidige impasse over Europa wordt doorbroken in de periode tussen het Britse referendum en eind 2107, als er verkiezingen zijn in Nederland, Frankrijk, Duitsland en “misschien” Italië.

Als Fransman lijd ik eronder dat alleen Marine Le Pen over Europa praat en geen tegenspraak krijgt. Hopelijk doet Hollande – met of zonder Angela Merkel – na het referendum voorstellen voor verdere integratie.

Moscovici verwacht dat een Frans-Duits initiatief zich zal richten op betere bescherming van de burger. Maar de twee regeringen praten versterking van de Munt Unie. Wat Moscovici betreft krijgt de eurozone een eigen begroting, schatkist en een minister van Financiën, die tevens lid is van de Europese Commissie. “Dat is voor onze opvolgers, zeg ik altijd tegen Jeroen.”

Hij geeft toe dat dit een politieke uitruil vergt. Landen als Duitsland zullen andere wensen hebben, zoals opschorting van eurolidmaatschap landen die zich niet aan de begrotingsregels houden. Moscovici laat zich niet uit zijn tent lokken. “Ik zeg niet dat er geen tegenprestatie zal zijn. Het is een politieke onderhandeling. Het is aan degenen die iets anders willen om hun wensen te formuleren.”

Lees het FD-interview met Moscovici