Door Jan-Kees Koning op 1 februari 2019

Pizza & de platformeconomie: Wie krijgt het grootste stuk?

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 21 februari, van 19:00 tot 21:00

Huis van Utrecht, Boorstraat 107, Utrecht

Een schoonmaker via Helping, een taxi via Uber en nooit meer koken dankzijn Deliveroo. Uber-handig allemaal, maar vaak onzeker voor de platformwerker. De risico’s in de platformeconomie gaan verder dan alleen haar werknemers. Na een reeks ongelukken met Uber-chauffeurs, waarvan zelfs vier met een dodelijke afloop. Bij wie ligt aansprakelijkheid en hebben alle werknemers sociale zekerheid?

Hier zal Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) in gesprek gaan met Jitse Groen (oprichter en topman van Thuisbezorgd.nl), Marieke Blom (hoofdeconoom van ING), Martijn Arets (expert platformeconomie) en Gijs van Dijk (PvdA Tweede Kamerlid).

Tijdens het evenement, zullen de onderzoeksresultaten en 15 aanbevelingen voor Europese wetgeving om de platformeconomie in goede banen te leiden uitvoerig besproken worden. Er zal ook genoeg ruimte zijn voor het publiek om vragen te stellen aan de experts. Want een ding is helder: de pizza moet eerlijker verdeeld worden.

We sluiten de avond af met een gezellige borrel en pizza natuurlijk.

Datum: donderdag 21 februari 2019
Start: 19:00– 21:00
Locatie: Huis van Utrecht, Utrecht
Moderator: Cees Grimbergen
Panel: Agnes Jongerius, Jitse Groen, Marieke Blom, Martijn Arets & Gijs van Dijk

Jitse Groen
Is oprichter en Algemeen Directeur van het platform Thuisbezorgd. Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, werd opgericht in 2000. Jitse Groen kwam een jaar eerder op het idee voor het maaltijd-bezorgplatform toen hij op een verjaardag met familie in de kop van Noord-Holland Chinees wilde bestellen maar online slechts pizzabezorgers in Amsterdam vond. Takeaway.com is inmiddels actief in negen Europese landen.

Marieke Blom
Is de hoofdeconoom van de ING en komt keer op keer met toonaangevend onderzoek naar de platformeconomie. Van vakkenvullers en call-centermedewerkers tot makelaars en IT-specialisten: veel meer beroepen zullen te maken gaan krijgen met de platformeconomie is onderzocht door Marieke Blom. Zij voorspelt dat er tot wel 2 miljoen banen door de platformeconomie overgenomen kunnen worden. Welke trends staan ons nog meer te wachten?

Martijn Arets 
Hij is internationaal platform expert en verkent sinds 2012 de opkomst van de platformeconomie en de impact op de samenleving. Zijn kennis deelt hij door het geven van presentaties, advies en door deel te nemen aan (advies)commissies.

Agnes Jongerius
De geboren Utrechtse, is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Ze is ondervoorzitter van commissie werkgelegenheid en sociale zaken. In de periode 2005-2012 was zij voorzitter van de FNV. Zij was daarna onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, waar zij zich bezighield met de vraag hoe de burger beter betrokken kan worden bij Europa.

Gijs van Dijk
Sinds 2017 zit Gijs in de Tweede Kamer voor de PvdA. Daarvoor was hij vicevoorzitter van de grootste vakbond van Nederland in het FNV hoofdbestuur. In zijn jonge jaren was Gijs ook vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. In de Kamer zet hij zich in voor goede arbeidsvoorwaarden voor platformwerkers. Gijs woont op Texel.

Hier aanmelden voor de bijeenkomst

Jan-Kees Koning

Jan-Kees Koning

Motivatie: Europa staat elke dag in het wereldnieuws. Als “nieuwsjunk” volg ik dit nieuws. Ik wil een bijdrage leveren aan de discussie over de toekomst van de Europese Unie. De PvdA-leden in het Europees Parlement: Paul Tang, Agnes Jongerius en Kati Piri, en de woordvoerder Europa in de Tweede Kamer, Lodewijk Asscher ondersteunen en stimuleren voor een

Meer over Jan-Kees Koning