Door Jan-Kees Koning op 13 mei 2018

VS stapt uit de Iran-deal. Iran-deal mislukt?

 

 

 

 

 

 

 

Deze week zegde President Donald Trump, namens de Verenigde-Staten de “Iran-deal” op. De VS voelt zich niet langer gebonden aan het Atoom- Akkoord met Iran. Het akkoord is volgens Trump in de kern fout en “rampzalig”, en zou voor Iran de mogelijkheid hebben om door te gaan met het ontwikkelen van een kernwapen. Deze week kwam de Israëlische geheime dienst Mossad, met bewijzen dat Iran “stiekem” toch bezig  ‘zou zijn’ met een kernwapen. Dat overtuigde Trump nog meer om uit het Akkoord met Iran te stappen.

Iran heeft samen met Rusland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China ( de Permanente Leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties) en Duitsland in november 2013 een “Atoom-Akkoord “deal” gesloten, in Genevé. Iran beloofd geen nucleaire installaties te bouwen en het verrijken van uranium zal terugschroeven, en dat de Westerse sancties tegen Iran zullen worden verlicht. Het Internationale Atoom Agentschap (IEA), in Wenen ziet toe op de naleving van het Akkoord tussen Iran en het Westen. President Obama noemde het akkoord “een belangrijke eerste stap”, Israël zag niets in het bereikte resultaat.

Franrijk en Duitsland betreuren het besluit van President Trump. President Macron, van Frankrijk, wil opnieuw gaan onderhandelen met Iran. Macron wil een uitgebreider akkoord met Iran, waar ook het rakettenprogramma van Iran ‘aan banden wordt gelegd’, door de ayatollahs van Iran.  Mogelijk kan de EU samen met China een “pendeldiplomatie” opzetten in het Midden-Oosten. Premier Mark Rutte is enkele weken gelden nog in China geweest. Zou Rutte de “pendeldiplomatie” in het Midden-Oosten tussen de EU en China besproken hebben in Peking…..???

De EU (de Europese regeringsleiders, de Europese Commissie en het Europees Parlement), kan NU laten zien dat dat de Europese Unie behoort tot de “Grootmachten van deze aarde”. Laat de EU via topdiplomatie zien dat het invloed heeft in het Midden-Oosten? Kan de EU een “echt” nieuw vredesproces op gang brengen in het Midden-Oosten? En een oorlog kunnen voorkomen tussen Israël en Iran?. Wordt  de Buitenland Commissaris van de Europese Commissie Mogherini, een “nieuwe” Henri Kissinger? De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Kissinger speelde een grote rol in het diplomatieke spel in het Midden-Oosten, de relatie tussen de Verenigde Staten en China. Henri Kissinger bereidde in 1972, “in het geheim “ de eerste ontmoeting voor tussen President Richard Nixon en de Chinese leider Mao in juli 1973. Ik volgde dit allemaal via de radio!

Zal Eurocommissaris Mogherini in de voetsporen (kunnen) treden van Henri Kissinger en Cyrus Vance (Vance was minister van Buitenlandse Zaken onder President Jimmy Carter), aanwezig bij het Camp-David Akkoord I tussen de Israëlische premier Begin en de President van Egypte, Anwar Sadát, van Egypte,  op 17 september 1978. En Yitzack Rabin, oud-Generaal (Israël) en Palestijnse leider Yasser Arafat (PLO, Palestijnen) in Camp David Akkoord II, of het Oslo-akkoord, op 13 september 1993. Met de Amerikaanse President Bill Clinton, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher.

Wat gaat de EU doen na als de Iran-deal afloopt? Is Iran een betrouwbare staat, Iran wil de staat Israël vernietigen. Iraanse militairen staan nu aan de grens van Israël-Syrië en de eerste raketten zijn  deze week afgeschoten tussen Iran en Israël op de Golanhoogten. De schuilkelders op de Golanhoogten worden ingericht…………

Angelica Mogherini zal namens de EU een “krachtig diplomatiek signaal” moeten geven richting Iran, President Hasan Rohani en de Verenigde-Staten, President Donald Trump. De EU moet nu vandaag laten zien dat de Europese Unie, de Europese Commissie, de Europese regeringsleiders en het Europees Parlement, een politieke wereldmacht is….met invloed…..(???)

Of zal ik Henri Kissinger bellen….???

Jan-Kees

Jan-Kees Koning

Jan-Kees Koning

Motivatie: Europa staat elke dag in het wereldnieuws. Als “nieuwsjunk” volg ik dit nieuws. Ik wil een bijdrage leveren aan de discussie over de toekomst van de Europese Unie. De PvdA-leden in het Europees Parlement: Paul Tang, Agnes Jongerius en Kati Piri, en de woordvoerder Europa in de Tweede Kamer, Lodewijk Asscher ondersteunen en stimuleren voor een

Meer over Jan-Kees Koning